İş
Hukuku
İş Hukuku , en genel tanımıyla işverenler ile bir iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve sorumluluklarını konu edinen hukuk dalıdır. Bir kişinin fiziken ya da fikren bağımlı olarak bir kişinin emir ve talimatlarına göre çalışıyor olması yeterlidir. Vasıflı ya da vasıfsız olması o kişinin işçi olup olmadığı hususunu değiştirmeyecektir. Büyük ölçüde 4857 Sayılı İş Kanunu hükümleri ve somut olaya göre 6098 Sayılı Borçlar Kanunu’nun ilgili hükümleri İş Hukukuna ilişkin uyuşmazlıklarda uygulanan mevzuat hükümleridir.
İşçi Hakları
İşçi hakları , çalışanların iş yerinde sahip olduğu temel haklardır. Başlıca işçi hakları şunlardır:
- Ücret hakkı,
- İş sağlığı ve güvenliği hakkı,
- Eşit muamele hakkı,
- Ara dinlenme hakkı,
- Fazla mesai ücret hakkı,
- Esaslı değişiklikler için rıza göstermeme hakkı,
- Hafta tatili hakkı,
- İzin hakkı,
- Haklı nedenle istifa etme hakkı,
- Kıdem tazminatını talep etme hakkı,
- Sigorta primlerinin tam olarak yatırılması hakkı,
Toplu İş Sözleşmeleri
Toplu iş sözleşmeleri, işveren ile işçi sendikaları arasında yapılan ve çalışanların haklarını düzenleyen sözleşmelerdir. Bu sözleşmeler, genellikle ücret, çalışma koşulları ve sosyal haklar gibi konuları kapsar.
İş Mahkemeleri
İş hukuku ile ilgili uyuşmazlıklar, iş mahkemelerinde çözülmektedir. İş mahkemeleri, işçi-işveren arasındaki anlaşmazlıkları ele alır ve karar verir.
İşçi Avukatı Hangi Hizmetleri Sunar?
İşçi avukatı, işçi ve işveren arasındaki hukuki ilişkileri düzenleyen iş hukuku alanında uzmanlaşmış avukatlardır. Bir işçi avukatı, iş hukuku ile ilgili davalarda, arabuluculuk müzakerelerinde ve danışmanlık hizmetlerinde bulunarak, işçi hakları nı koruma görevini yerine getirir. İş davalarının en yoğun olduğu illerimizden biri olan Ankara da görev yapan ve bu alanda tecrübe sahibi olan avukat Ankara işçi avukatı olarak bilinmektedir. Ankara işçi avukatı en genel hatlarıyla müvekkillerine aşağıdaki hizmetleri sunmaktadır:
- İşçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıkların çözümü için arabuluculuk başvurusu ve takip eden sürecin yürütülmesi,
- İşçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıkların çözümü için iş mahkemesi nezdinde dava açılması, duruşmaların düzenli olarak takip edilmesi ve sürecin etkin bir şekilde yürütülmesi,
- İşçilik alacaklarının tahsili için gerekli tüm hukuki süreçlerin etkili bir şekilde yürütülmesi,
- İşverenlere hukuki danışmanlık hizmeti sunulması,
- İşçi ve işveren arasında iş sözleşmesinin talepler bağlamında hazırlanması,
- İşçinin iş sözleşmesinin mevzuata uygun bir şekilde sonlandırılması,
- İşçilik alacaklarının tahsili için gerekli icra takiplerinin başlatılması ve sürecin etkin bir şekilde yönetilmesi.
İş Davaları
İş Davaları özel uzmanlık gerektiren ve çok sayıda türü bulunan davalardır. Alanında tecrübeli bir işçi avukatı ile iletişime geçerek profesyonel destek alınması hak kaybının önüne geçecektir. İşçi avukatının hizmet verdiği başlıca iş davaları şunlardır:
- İşçilik alacağı davası – Ücret (Maaş) davası
- Kıdem tazminatı davası
- Yıllık izin ücreti davası
- İhbar tazminatı davası
- Hizmet tespit davası
- İşe iade davası
- Hafta tatili ücreti davası
- Fazla mesai davası
- İş kazası tespit davası
- İş kazası tazminat davası
- Meslek hastalığı tespit davası
- Meslek hastalığı tazminat davası
- Mobing tazminat davası
- Yurt dışı emeklilik ve yurt dışı borçlanma davası
İş Hukukunda Sıkça Sorulan Sorular
Kıdem Tazminatı Nedir? Kimler Hak Kazanır?
Kıdem tazminatı, işçinin en az 1 yıl çalıştıktan sonra iş sözleşmesinin belirli nedenlerle sona ermesi halinde işverenden alacağı tazminattır. İşçi, kendi isteği dışında işten çıkarılırsa veya haklı bir nedenle işten ayrılırsa kıdem tazminatına hak kazanır.
Kıdem tazminatına hak kazandıran durumlar:
- İşverenin haksız feshi
- İşçinin haklı nedenle işten ayrılması
- Emeklilik hakkının kazanılması
İhbar Tazminatı Nedir ? Kimler Hak Kazanır?
İhbar tazminatı, işçinin ya da işverenin, iş sözleşmesini sona erdirirken önceden haber vermeden fesih yapması durumunda ödenir. İşten çıkarma veya ayrılma süresine bağlı olarak belirlenen ihbar sürelerine uyulmazsa, karşı tarafa tazminat ödenir.
Fazla Mesai Ücreti Nasıl Hesaplanır?
Haftalık çalışma süresi Türkiye’de 45 saattir. 45 saatin üzerindeki her saat çalışma fazla mesai olarak değerlendirilir ve %50 zamlı ücretle ödenir. İşçinin saatlik ücreti hesaplandıktan sonra, her fazla mesai saati için bu ücretin %50 fazlası ödenir. İşçinin saatlik ücreti ise, aylık brüt ücretin 225’e bölünmesiyle bulunacaktır.
Örnek: Saatlik ücreti 100 TL olan bir çalışan, fazla mesai yaptığı her saat için 150 TL alır.
İşe İade Davası Hangi Durumlarda Açılır?
İşe iade davası, işçinin geçersiz bir nedenle işten çıkarılması durumunda açılabilir. İşçinin, iş sözleşmesinin feshedildiği tarihten itibaren 1 ay içinde işe iade talebiyle arabulucuya başvurması gerekir. Arabuluculuk süreci olumsuz sonuçlanırsa arabuluculuk son tutanağını da ekleyerek son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren 2 hafta içerisinde İş Mahkemesine başvurması gerekir. Dava sonucunda mahkeme, işverenin işçiyi yeniden işe almasına karar verebilir. Aksi takdirde işçiye tazminat ödenir.
Hizmet Tespit Davası Nedir ve Kimler Açabilir?
Hizmet tespit davası, sigortasız çalıştırılan veya eksik prim ödemesi yapılan işçilerin, çalışma sürelerini SGK’ya tespit ettirmek amacıyla açtıkları davadır. İşçinin çalıştığı dönemin kayıtlara geçirilmesi sağlanır ve eksik yatırılan primlerin ödenmesi talep edilir. Hizmet tespit davası işçi veya mirasçıları tarafından açılabilir.