Sigorta
Hukuku
Sigorta hukuku, sigorta ettiren, sigortacı ve sigortalı arasındaki hukuki ilişkileri düzenler ve başlıca kaynakları Türk Ticaret Kanunu ile Sigortacılık Kanunu’dur. Sigorta hukukunun temel amacı, tarafların maddi ve manevi zararlarının karşılanmasıdır.
Sigorta Türleri Nelerdir?
Sigorta Türleri temelde ikiye ayrılır:
- Hayat Sigortası (Can Sigortası)
- Zarar Sigortası
Hayat sigortası ya da can sigortası en genel tanımıyla, kişinin ölmesi veya sakat kalması halinde, poliçeyi aldığı zaman sahip olduğu hayat standartlarının, poliçeden faydalanacaklar adına devam etmesini sağlama amacıyla yaptırılan sigortadır. Böylece sigortalının ölümü halinde eşi ve çocukları başta olmak üzere bakmakla yükümlü olduğu kişilerin hayatlarına devam etmelerine yardımcı olur.
Zarar Sigortası, mal sigortaları ve sorumluluk sigortaları olmak üzere ikiye ayrılır. Mal sigortaları kasko, yangın sigortası, taşıma sigortası, hırsızlık sigortası gibi sigortalardır. Sorumluluk sigortaları ise zorunlu trafik sigortası, ihtiyari trafik sigortası, hekim mesleki sorumluluk sigortası gibi sigortalardır
Sigorta Bedeli Nedir?
Sigorta bedeli , poliçede yazılı olan ve tehlike gerçekleştiğinde sigortalıya ödenecek olan tazminat miktarıdır. Türk Ticaret Kanunu Md. 1461 de; “Sigortacının sorumluluğu sigorta bedeli ile sınırlıdır. Sigorta bedeli, rizikonun gerçekleştiği andaki sigortalı menfaatin değerini aşsa bile, sigortacı uğranılan zarardan fazlasını ödemez” hükmü yer almaktadır. Temel prensip şudur ki sigorta bedeli sigorta değerine eşit olmalıdır. Sigorta bedeli sigorta değerinden fazla ise sigortacı yalnızca gerçek zararı öder. Örneğin sigorta bedeli 100.000 TL olan bir sigorta sözleşmesi kapsamında 60.000 TL değerinde bir zarar meydana gelirse sigortacı 60.000 TL zarardan sorumlu olacaktır.
Sigorta Değeri Nedir?
Sigorta değeri, sigortaya konu olan menfaattin değeridir. Burada tehlikenin gerçekleştiği andaki değer baz alınmaktadır. Türk Ticaret Kanunu 1460. Maddesine göre Sigorta değeri sigorta olunan menfaatin tam değeridir.
Sigorta Tazminatı Nedir?
Sigorta Tazminatı , sigortalının uğradığı zararı gidermek için ödenmesi gereken tazminattır. Türk Ticaret Kanunu Md. 1459. da “Sigortacı, sigortalının uğradığı zararı tazmin eder.” hükmü yer almaktadır. Oluşan zarar sigorta bedelini geçse dahi sigortacı sigorta bedeli ile sorumludur. Şayet meydana gelen zarar sigorta bedelinden düşük ise sigortacı sigorta ettirenin uğradığı zararı gidermekle yükümlüdür. Örneğin, sigorta bedeli 300.000 TL olan kasko sözleşmesinde sigorta ettirenin aracında 60.000 TL hasar meydana gelirse sigortacının sorumluluğu 60.000 TL olacaktır.
Sigorta Davaları Hangi Mahkemede Görülür ?
Sigorta davaları hangi mahkemede görüleceğine dair genel bir kural yoktur. Uyuşmazlığın ve konunun türüne göre mahkeme değişebilecektir. Buna göre görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemesi, Asliye Hukuk Mahkemesi ya da Tüketici Mahkemesi olabilecektir. Bu nedenle dosya alanında uzman bir hukukçu tarafından değerlendirilmeli ve dava açılacak mahkeme ona göre belirlenmelidir.
Sigorta Avukatı Hangi Hizmetleri Sunar ?
Sigorta avukatı sigorta hukuku alanında uzmanlaşmış avukattır. Bireylerin veya işletmelerin sigorta sözleşmeleri, hak talepleri, tazminatlar ve diğer uyuşmazlıklarla ilgili süreçlerinde profesyonel hukuki destek sağlarlar. Sigorta avukatı sigorta sektöründe hem sigorta şirketlerinin hem de sigortalıların çıkarlarını koruyarak önemli bir rol oynar.
Sigorta Avukatı Tarafından Sigorta Hukuku Kapsamında Verilen Hizmetler
- Araç değer kaybı tazminat davasının baştan sona etkin bir şekilde yürütülmesi
- Trafik kazası sonucu meydana gelen maddi ve manevi zararlar için tazminat davasının baştan sona etkin bir şekilde yürütülmesi
- Sigorta ilişkisinden kaynaklı her türlü tazminat davalarının takibi
- Sağlık sigortası kapsamında doğan tazminat davalarının takibi
- Konut sigortası kapsamında doğan tazminat davalarının takibi
Sigorta Hukukunda Sıkça Sorulan Sorular
Hangi sigorta türleri zorunludur?
- En çok karşılaşılan zorunlu sigortalar; Trafik sigortası, Deprem sigortası (DASK) ve işverenler için iş kazaları sigortalarıdır.
Sigorta şirketi tazminatı reddederse ne yapılabilir?
- Sigorta tazminat talebinin reddedilmesi durumunda, öncelikle sigorta şirketinin gerekçeleri incelenmelidir. Sigortalı, uzlaşma sağlayamazsa tahkim veya arabuluculuk yoluna başvurabilir. Eğer sonuç alınamazsa, sigorta tazminat davası açılabilir
Sigorta tahkimi nedir ?
- Sigorta tahkimi, sigorta uyuşmazlıklarını daha hızlı ve masrafsız çözmek için kullanılan alternatif bir yargı yoludur. Zorunlu değildir ancak sigortalı, sigorta şirketi ile yaşadığı uyuşmazlığı tahkim komisyonuna taşıyabilir.
4. Sigorta primleri iade edilir mi?
- Poliçenin iptal edilmesi durumunda, iptale kadar olan süreye ilişkin primler kesildikten sonra kalan tutar iade edilebilir. Ancak, poliçenin erken feshi durumunda bazı sigorta türlerinde ceza kesintisi uygulanabilir.