İcra & İflas Hukuku fatma 15/10/2024

İcra & İflas
Hukuku

İcra ve İflas Hukuku, ticaret hayatının en önemli unsurlarından biridir. Zamanında ödenmeyen borçların alacaklı tarafından bizzat değil, devlet otoritesi aracılığı ile tahsilini konu alan ve bu süreçle ilgili ayrıntılı yasal düzenlemeleri içeren hukuk dalıdır.

İcra & İflas Hukuku Nedir?

İcra ve iflas hukuku, para ve teminat alacaklarının zamanında veya hiç ödenmemesi durumunda alacaklının haklarını elde edebilmesi için gerekli yasal işlemlerin ayrıntılı bir şekilde düzenlendiği hukuk disiplinidir. 2 temel kısımda incelenir:

İcra Takibi Nedir? İcra Takibi Nasıl Başlatılır?

İcra takibi, alacaklının alacağını tahsil etmek amacıyla borçluya karşı başlattığı hukuki bir işlemdir. İcra takibi başlatabilmek için izlenmesi gereken temel adımlar şunlardır:

İcra Takibi Türleri

İlamlı İcra Takibi: Bir mahkeme kararına dayanarak alacaklının borçluya karşı icra yoluyla alacağını tahsil etme sürecidir.

İlamsız İcra Takibi: Mahkeme kararına dayanmayan icra takip sürecidir. İlamsız icra türleri;

  • Genel haciz yolu ile takip
  • Kambiyo senetlerine özgü takip
  • Kiralanan taşınmazın tahliyesi

 

İflas Nedir?

İflas, borçluya karşı başlatılan takip nedeniyle asliye ticaret mahkemesinin kararına istinaden, borçlunun tüm malvarlığının tasfiye edilerek alacaklıların alacağını elde etmesini sağlayan hukuki süreçtir.

İflas, sadece para ve teminat alacakları hakkında istenebilir. Alacaklılardan birinin talebi neticesinde borçlunun iflasına karar verilmesi durumunda, iflas kararından, talepte bulunmamış diğer alacaklılar da yararlanırlar.

İflas için kural olarak alacaklı başvurur. Bazı durumlarda borçlunun da kendi iflasını istemesi mümkündür.

Borçlunun Hakları ve Korunması

İcra ve iflas sürecinde borçlunun da belirli hakları bulunmaktadır:

İtiraz hakkı: Borçlu, ödeme emrine itiraz edebilir. İmzaya İtiraz, Borca İtiraz, Yetkiye itiraz olmak üzere 3 türlü itiraz vardır.

Borçluya ait malların korunması: Borçlunun temel ihtiyaçlarını karşılayacak bazı mallar haczedilemez.

İcra & İflas Hukukunda Sıkça Sorulan Sorular

İcra ve iflas hukuku
Sıkça Sorulan Sorular (3)

İcra takibi ne kadar sürer?

İcra takibinin süresi, borçlunun itiraz edip etmemesine bağlı olarak değişir. İtiraz edilmezse süreç daha hızlı sonuçlanabilir.

Hangi mallar haczedilmez?

Borçlunun yaşamını sürdürmesi için gerekli olan bazı mallar (örneğin, borçlunun ev eşyaları, kişisel eşyaları ve belirli bir miktar maaşı) haczedilemez.

İflas ettikten sonra borçlar silinir mi?

İflas süreci sonunda borçların tamamı ödenmezse, borçlu mal varlığını kaybetmesine rağmen borçların bir kısmı ödenmemiş olabilir. Ancak borçlunun kalan borçlarını ödemeye devam etme yükümlülüğü devam edecektir.

İflasın ertelenmesi ne anlama gelir?

İflasın ertelenmesi, borçlu bir işletmenin mali durumunu düzeltmesi için mahkeme tarafından verilen bir süre zarfında iflasının önlenmesi anlamına gelir.

İcra Avukatı Hangi Hizmetleri Sunar?

İcra Avukatı alacakların yasal yollarla tahsilini sağlamak veya borçlarını ödeyemeyen kişilerin haklarını savunmak amacıyla İcra ve İflas hukuku kapsamında faaliyet gösteren bir hukuk profesyonelidir. İcra avukatlarının görev ve sorumlulukları, hem alacaklıları hem de borçluları ilgilendiren birçok hukuki süreci kapsar. Bu kapsamda icra dairesi kanalıyla borç tahsili, gerekli haciz işlemlerinin ve satış süreçlerinin titizlikle takibi, iflas ve konkordato süreçlerinin takibi, iflas masasına alacağın kaydedilmesi, iflasın ertelenmesi, iyileştirme projesinin düzenlenmesi ve denetlenmesi, kambiyo senetlerine ilişkin işlemler ve diğer tüm dava ve işlemlere aktif katılım sağlayarak müvekkilinin haklarını en üst düzeyde sağlamak temel görevleri arasındadır.